Net gister in het nieuws dat 6% meer mensen gaan voor de griepprik dit jaar. Dit is psychologisch een interessant fenomeen. Dat heet ‘priming’. Priming wil zeggen dat er iets in je gedachten wordt geplaatst wat je gedrag gaat beïnvloeden.

Er is een heel leuk boekje over geschreven door Sarah Gagestein (2014): ‘Denk niet aan een roze olifant’. Hoe werkt het? Als er ’s avonds een reclame over Cola langskomt, dan is de kans groter dat je naar de koelkast loopt om een glaasje cola in te schenken.

Deze hele covid-19 periode heeft ons extreem bewust gemaakt van het belang van vaccinatie. Regelmatig horen we in het nieuws dat het vaccin ‘er bijna is’, of dat bepaalde landen alle vaccins opkopen. Het maakt niet uit wat het bericht is, je onderbewuste registreert het woord vaccin met de emotie van veiligheid.

Daarom, wanneer de gezondheidszorg de griepprik aanbiedt, zijn er meer mensen die gevoelig zijn voor het woord vaccinatie en het belang dat dat kan hebben.

Maar kun je een relatie ook vaccineren? Op het eerste gezicht zeg je natuurlijk ‘nee’. Wat een gek idee. Maar misschien is het idee helemaal niet zo gek.

Denk maar eens na. We geven heel jonge kinderen een aantal vaccinaties zodat ze op latere leeftijd geen kinkhoest, tetanus, polio, mazelen of rode hond krijgen. Je brengt al jong in het leven van het kind antistoffen in het lichaam. Het kind is zich daar helemaal niet van bewust, maar het immuunsysteem is nu getraind om deze gevaarlijke ziekten te herkennen en te bestrijden.

Je zou kunnen zeggen dat als je aan het begin van een relatie een stel helpt met het herkennen van dingen waar ze tegenaan kunnen gaan lopen, ze er beter op voorbereid zijn en er beter mee om kunnen gaan.

Ik begeleidde laatst een stel waarvan een van de partners zich terugtrok en afsloot op het moment dat de andere partner vroeg naar persoonlijke dingen. De reden om zich terug te trekken was angst. Voor de andere partner creëerde het terugtrek gedrag een gevoel van onzekerheid. Op het moment dat het stel zich bewust werd van dit gedrag, konden ze het gaan bespreken en er beter mee omgaan. Daarmee hebben ze hun relatie gevaccineerd tegen wat John Gottman ‘Stonewalling’ noemt. Eén van de vier elementen die de kans op relatieproblemen vergroot. Stonewalling betekent een muur optrekken waar de ander niet meer doorheen komt.

Wat als ze dit niet hadden ontdekt? Dan was de kans op een gelukkige relatie kleiner geweest. Of, andersom gezegd, nu ze dit ontdekt hebben is de kans op een gelukkige relatie toegenomen.

Vaccineer je relatie op tijd door het prepare/enrich assessment te doen zodat je tijdig inzicht krijgt in jullie sterkte en groeigebieden. Maar niet alleen dat. Ontdek ook dat je heel snel en effectief jouw relatie kunt verbeteren met de hulp van een relatie plus coach.

Wacht niet tot jullie relatie ‘ziek’ wordt. Vaccineer je relatie tijdig. Het beste is zo snel mogelijk.

Succes met je relatie.

Picture