Word een pro in je relatie!

Als je in een relatie zit en het loopt niet lekker, dan ga je zitten nadenken hoe dat komt. Logisch. Niemand kiest voor een relatie die niet werkt, dus jij ook niet. Maar op een bepaalde dag wordt je wakker en realiseer je je dat jullie iedere keer ruzie hebben om de kleinste dingen. Je voelt je niet meer geliefd en bemind. Het kost je steeds meer moeite om het vol te houden.

Je bent niet de enige. Heel veel stellen lopen hier tegen aan. En dat is ook niet zo vreemd. We zijn met z’n allen op het verkeerde spoor gezet door de maatschappij. Iedereen weet dat je hard en lang moet studeren om een goed diploma te halen en betere kansen te hebben om later je geld te verdienen. Maar waarom vertelt niemand je dat als je aan een relatie begint, dat je daar net zo goed hard voor moet studeren.

Dat klinkt een beetje gek, toch? Studeren voor een relatie? Wie doet nou zoiets? Toch als je kijkt naar het aantal relaties dat in de problemen zit is dat meer dan de helft. Is dat niet een beetje veel? Nee! Gemiddeld stopt 40% van alle relaties ermee. Is die andere 60% dan heel gelukkig? Wat denk je zelf? Hoeveel gelukkige stellen ken jij? Hoeveel stellen blijven bij elkaar voor de hypotheek, de kinderen, de buitenwereld? Mijn voorzichtige schatting is dat één op de vier stellen in zekere mate gelukkig is. De rest moddert maar een beetje door.

Misschien vind je dit wel heel pessimistisch. Daarom ga ik het anders formuleren. Nu is de tijd om het roer om te gooien. Jij en jouw relatie, en al die andere mensen die er niet zo lekker in zitten. Hoe lang wil je nog zitten in een relatie die niet werkt? Ik in ieder geval niet.

Maar hoe gooi je het roer om? Bedoel je dat we uit elkaar moeten gaan? Nee, dat bedoel ik niet. Als je uit elkaar gaat neem je in de meest gevallen je problemen mee naar je volgende relatie. Daar loop je er weer opnieuw tegen aan. Het enige nadeel is dan dat je niet meer zo veel doorzettingsvermogen hebt om te proberen er wat van te maken.

Wat moet je dan doen. Een van de dingen die ik zelf in mijn relatie heb geprobeerd is mijn gedrag te veranderen. Heel simpel. Ik was door de week nooit thuis, altijd maar weg ook ’s avonds. Ik realiseerde me dat ik eigenlijk veel te weinig tijd besteedde aan mijn relatie. Geen wonder dat mijn vrouw niet zo vrolijk was en zich tekort gedaan voelde.

Ik heb mijn schema veranderd. Iedere donderdagavond was voor mij en mijn vrouw. Al een paar jaar gaan we dan iets leuks doen samen. Die avond is een beetje ‘heilig’ geworden voor ons. Maar zelden komt daar wat tussen.

Wat zou dat ene ding zijn dat jij zou kunnen en willen veranderen in je relatie. Iets wat jij zelf kunt kiezen om te doen of te laten. Misschien kun je dat niet in één keer bedenken. Dat hoeft ook niet. Maar je kunt wel vandaag besluiten om te gaan werken aan een vernieuwde relatie. Een relatie waar jij meer geluk uit haalt.

Een van de dingen die ik zelf bedacht heb op een gegeven moment is als we ruzie hadden, niet meer gelijk terug bijten met nare woorden. Ik ben begonnen me anders op te stellen. Ik probeerde me in te leven in mijn vrouw en in plaats van me aangevallen te voelen, vroeg ik haar waarom ze zo boos was.

Een eerlijk is eerlijk, hoe meer ik naar haar luisterde, des te meer begon ik het te begrijpen vanuit haar standpunt. Ik kon op een gegeven moment zelfs tegen haar zeggen: ‘Ik begrijp dat je je zo gekwetst voelt.’

Deze twee hele eenvoudige verandering in mijn eigen gedrag heeft een enorme verandering gebracht in mijn relatie.

In zijn boekje ‘De Ladder’ beschrijft Ben Tiggelaar hoe je je gedrag kunt veranderen. Hij zegt dat je begint met een doel. Daarna stel je jezelf de vraag welk gedrag je nodig hebt om dat doel te bereiken. Daarna ga je support organiseren. Drie dingen. Bijvoorbeeld: iedere donderdag in je agenda blokken, het afspreken met je vrouw, iets regelen om samen te doen.

In mijn geval werkte het super. Misschien dat het voor jou ook werkt. Wil je meer weten, lees dan het boekje van Ben Tiggelaar.

Er is nog iets wat je ook kunt doen. Maak met je partner een afspraak bij een prepare/enrich therapeut, of een relatie plus coach. Zij helpen je om een assessment te doen van je relatie zodat je beter inzicht krijgt in wat je zou kunnen veranderen.

Volgende blog schrijf ik over hoe je doelen moet stellen.

Heel veel succes met je relatie.

Lees: Tiggelaar, Ben (2018). De ladder. Waarom veranderen zo moeilijk is én … welke 3 stappen wel werken. Tyler Roland Press

(picture)