Vrouwen financieel het hardst geraakt door een echtscheiding.’ Zo kopte RTL nieuws op 24 september. Een onderzoek door het Centraal Bureau voor Statistiek liet zien dat de gemiddelde koopkracht van vrouwen 5 jaar na de scheiding een vijfde (21%) lager lag dan dat van mannen.

Andere factoren

Er bleken meer factoren te zijn die een rol spelen in de hoogte van het inkomen van vrouwen na een scheiding, zoals meer gaan werken, goedkoper gaan wonen, en al of niet alimentatie ontvangen.. Maar de meest gunstige factor was het aangaan van een nieuwe relatie. De vrouwen die dat deden, kwamen weer op het niveau van voor de scheiding. Bij vrouwen die dat niet deden was na 5 jaar er een teruggang van 35% aan inkomen.

Een nieuwe relatie

Het fout lopen van een relatie kan mensen onzeker maken. Diep van binnen weet je dat je eigen gedrag heeft bijgedragen aan het mislukken van de relatie. Het oude spreekwoord: ‘Waar twee vechten, hebben twee schuld,’ is meestal waar. En, laten we eerlijk zijn, als je je één keer hebt gebrand, dan kijk je een tweede keer wel uit. Het is niet vreemd dat mensen na een scheiding zich voornemen nooit meer een relatie aan te gaan. Maar ja, dan kom je iemand tegen waar je hart van overslaat. Ineens vergeet je al je voornemens. Voor je het weet zit je weer in een relatie. Mensen zijn sociale wezens. Wij hebben relaties nodig om te kunnen functioneren. De meesten van ons hebben ook een partner relatie nodig om zichzelf te kunnen zijn. Dr. Margaret Paul heeft in haar praktijk als relatiecoach ervaren dat mensen hun persoonlijke problemen meenemen in een nieuwe relatie.

Hoeveel kans heb je in je nieuwe relatie?

Wat zijn je kansen in een nieuwe relatie. Allereerst moet je onder ogen durven zien wat er fout ging in je eerste relatie. Je moet bereid zijn om dat harde werk van zelfonderzoek te doen en eerlijk te kijken naar jezelf. Als je daar nog niet aan toe gekomen bent sinds je vorige relatie, hoe kun je dan verwachten dat je nieuwe relatie beter zal zijn? Volgens Linda Carroll hoeven nieuwe relaties niet persé minder goed te zijn. Het hangt er allemaal van af hoe je uit elkaar bent gegaan in de eerste relatie en wat je ervan hebt geleerd. Mensen die uit elkaar gaan waarbij ze de ander alles verwijten, hebben veel minder kans op een betere nieuwe relatie dan diegenen die hun eigen aandeel inzien en wat van hebben geleerd.

Betere voorbereiding, betere kansen

Persoonlijke groei en ontwikkeling geeft je betere kansen in je volgende relatie. Wat zou je ervoor over hebben om met meer zekerheid aan een nieuwe relatie te beginnen. Wat zou je ervoor over hebben om met meer zelfvertrouwen die grote stap te zetten naar een nieuwe, mooie, vervullende relatie? Prepare/Enrich geeft beginnende stellen een goed inzicht in hun sterkte- en groeigebieden. Maar niet alleen dat. Prepare/Enrich biedt ook goede begeleiding en een praktisch werkboek om de relatie meer kracht te geven. Prepare/Enrich helpt je ook naar jezelf te kijken en te groeien. Zoek een Prepare/Enrich facilitator om jullie te helpen.

Ben je professional?

Als je een passie hebt voor gelukkige relaties, en je maatschappelijk werker bent, relatietherapeut, psycholoog, arts, mediator, coach of predikant, kies dan om een training te volgen bij de Stichting Relatie Plus. Wordt één van die mooie mensen die een groot verschil maken in de levens van anderen. #Stichtingrelatieplus