In 2009 deden Irene Tsapelas, Arthur Aron en Terri Orbuch onderzoek naar verveling in romantische relaties. Wat bleek? Als je je nu verveelt in je relatie, zal je over negen maanden minder tevreden zijn met je relatie (Tsapelas, Aron & Orbuch, 2009).

De kwaliteit van jouw relatie met je partner heeft veel te maken met jou gezondheid en jouw geluk. Veel onderzoeker hebben zich gericht op het verminderen van conflict en spanning. Maar er blijkt een simpele factor te zijn die mede de kwaliteit van jouw relatie voorspelt: verveling.

Verveling is de tegenhanger van leuke dingen doen samen, nieuwe activiteiten. Onderzoek toont aan dat de voordelen van leuke dingen doen samen wel eens groter zou kunnen zijn dan we denken. Voor beide partners geldt, ongeacht etnische achtergrond, dat het hebben van een leuke interessante relatie je geluk, je gezondheid en de kwaliteit van je relatie op de langere termijn goed zal doen.

Maar ja hoe doe je dat? Misschien denk je meteen aan een hele dure vakantie, of hele dure cadeaus. Toch is dat het niet. Kan wel natuurlijk als je geld hebt, maar de meesten van ons hebben daar niet de mogelijkheden voor. Dus wat kun je dan doen om dicht bij elkaar te blijven?

Eén van de meest eenvoudige dingen is om samen weer in gesprek te gaan. Denk terug aan die tijd dat je voor het eerst met je partner was en hoe leuk het was om dingen te ontdekken van elkaar. Tegenwoordig zijn we de hele dag  bezig met onze mobiel, email, twitter, facebook, Instagram, Pinterest, etc.

In zijn onderzoek artikel geeft Arthur Aron (1997) een aantal gespreksonderwerpen die aangetoond hebben dat ze je partner en jij weer dichterbij brengen.

  1. Stel dat je iedereen in de hele wereld kon uitnodigen om met jou te gaan eten, wie zou je dan uitnodigen?
  2. Als je expert zou willen zijn, op welk gebied zou dat dan zijn?
  3. Als je gaat bellen, oefen je dan eerst in je hoofd wat je gaat zeggen? Waarom doe je dat?
  4. Hoe zou een perfecte dag er uit zien voor jou?
  5. Wanneer zong je voor het laatst in jezelf? En wanneer voor het laatste voor iemand anders?
  6. Stel dat je 90 jaar zou kunnen worden, wat zou je dan willen: 1. De mentale kracht van een 30-jarige of het fysieke lichaam van een 30-jarige?
  7. Heb je een stil voorgevoel over de manier waarop je dood gaat?

Mooi wat kun je nu doen? Je kunt naar je partner toegaan met dit lijstje en de vragen oplezen. Waarschijnlijk gaat dat niet werken. Wat je ook kunt doen is een vraag uit je hoofd leren in je eigen woorden. Probeer een keer te plannen om samen te zijn en als je dan de volledige aandacht van je partner hebt, stel eens één van deze vragen. Vraag door. Waarom, wat, wanneer, hoe, wie, waar. Prikkel die ander om te gaan denken.

Je kunt dit voortzetten door de ander te vragen ook een leuke vraag te bedenken. Probeer maar en je zult zien dat je ineens samen in een nieuwe leuke wereld komt. En dat is vooral niet vervelend.

Succes ermee

Literatuur

Aron, A., Melinat, E., Aron, E. N., Vallone, R. D., & Bator, R. J. (1997). The experimental generation of interpersonal closeness: A procedure and some preliminary findings. Personality and Social Psychology Bulletin, 23(4), 363-377. doi:10.1177/0146167297234003

Tsapelas, I., Aron, A., & Orbuch, T. (2009). Marital boredom now predicts less satisfaction 9 years later. Psychological Science, 20(5), 543-545. doi:10.1111/j.1467-9280.2009.02332.x