Herken je dat? Terwijl je praat met je partner, ben je voortdurend aan het denken wat jij zelf wilt zeggen. Je doet alsof je beleefd luistert, maar eigenlijk luister je alleen naar je eigen gedachtes.
En daar is niets op tegen. Gedachten zijn vrij. Je mag denken wat je wilt. Op die manier geef je de ander toch het idee dat je luistert.
Wanneer doe je aan nep luisteren?
Bijvoorbeeld wanneer je steeds denkt aan wat je zelf wilt zeggen. Wat je zelf wilt zeggen, voelt eigenlijk belangrijker dan wat de ander te zeggen heeft.
Bijvoorbeeld wanneer je eigenlijk geen tijd hebt om een gesprek aan te gaan. Je doet dan wel of je luister, maar ondertussen denk je: ‘Hoe kom ik hier zo snel mogelijk weg.’
Bijvoorbeeld wanneer je eigenlijk niet met die ander wilt praten omdat je toevallig jouw favoriete serie aan het kijken bent op Netflix. Terwijl je ‘luistert’ kijk je ondertussen met een scheef oog naar de TV, omdat je niets wilt missen. Je bent bezig met het verhaal in de film en kunt niet tegelijkertijd luisteren naar het verhaal van de ander.
Voor en tegen
Voordelen van nep luisteren
- Je investeert niet emotioneel in die ander. Dat kost je dus geen moeite.
- Je bent geen tijd kwijt met luisteren naar de zorgen van de ander.
- Je geeft de ander toch het idee dat je er bent voor die ander.
Nadelen van nep luisteren
- De ander voelt dat je niet betrokken bent.
- Je mist waar het echt om gaat.
- Je mist een kans om te groeien.
Voorbeeld uit de praktijk
Chantal zegt tegen Jaap: ‘Ik vind dat je wat meer in het huishouden moet doen.’ Jaap antwoordt: ‘Ja maar, ik strijk, ik kook, ik breng de vuilnis naar de straat.’
In dit voorbeeld reageert Jaap meteen op wat Chantal zegt zonder verder door te vragen. Hij heeft in zijn hoofd al een verhaal klaar en denkt precies te weten van Chantal bedoelt.
In het volgende voorbeeld reageert Jaap anders.
Chantal: ‘Ik vind dat je wat meer in het huishouden moet doen.’ Jaap: ‘Hé, wat leuk dat je dat zegt, maar wat bedoel je precies?’ Chantal: ‘Ik wil graag dat je een aantal dingen uit jezelf doet zonder dat ik het iedere keer hoef te zeggen.’
Door die andere reactie van Jaap komt meer te weten over wat Chantal bedoelt en wat belangrijk is voor haar. Daardoor kan hun relatie verbeteren omdat Chantal nu het idee krijgt dat Jaap echt naar haar luistert en haar wil helpen. Dit versterkt hun band. Voor Jaap versterkt dit voorval zijn gevoel van competentie omdat hij nu beter in staat is Chantal te helpen.
Werken aan de communicatie in je relatie is van groot belang. Communicatie is één van de negen domeinen in een relatie waar je wat aan kunt doen.
Wil je weten hoe? Doe samen met je partner een Prepare/Enrich analyse. Je krijgt dan heel snel inzicht hoe je je relatie kunt versterken.
Click hier om een facilitator bij jou in de buurt te vinden https://www.prepare-enrich.nl/zoek-een-facilitator/ .
Recent Comments